OVER MAARTEN BOOTSMA
Maarten Bootsma is oprichter van theatergroep Thot (1997-heden). Hij houdt zich bezig met acteren, regisseren, doceren en geeft trainingen aan het bedrijfsleven en aan sociaal-maatschappelijke organisaties. Door het jarenlang maken van theatervoorstellingen, met en voor uiteenlopende doelgroepen, is hij zeer deskundig geworden in het begeleiden van creatieve processen.

Grote inspirators waren voor hem:
- Keith Johnstone, van wie hij les kreeg in improvisatietechnieken en het veld van onzekerheid.
- Byron Katie, de vrouw die hem hielp zijn eigen denkgewoonten te leren onderzoeken
- Het werk van Cirque du Soleil (zowel voorstellingen als films), waarin te zien is hoe een klein mens ver boven zichzelf uit kan stijgen als hij durft te dromen.

De opleidingen die Maarten volgde zijn de Academie voor Expressie en de HBO opleiding Organisatie, Management en Beleid. Verder volgde hij vele trainingen en zocht zijn verleden uit met behulp van therapie.

In zijn trainingen is hij eropuit dat er in een organisatie meer openheid, plezier en begrip ontstaat tussen alle lagen van de organisatie. Hierdoor gaan de medewerkers met meer plezier naar hun werk en het heeft een gunstig effect op de kwaliteit van het werk en op de productiviteit. Er is eigenlijk maar één universeel probleem in organisaties en dat is stagnerende communicatie tussen de verschillende lagen. En er is één belangrijke oplossing: circulatie. Zijn trainingen kenmerken zich als doelgericht, verdiepend, speels, humoristisch en van grote eenvoud. Door de vele oefeningen is het vooral interactief en een ervarende manier van inzichten opdoen.

Zijn voorstellingen zijn vooral beeldend en muzikaal van karakter. Mooie sfeerbeelden en een duidelijke verhaallijn. De verhalen spelen altijd rond thema's die actueel zijn. Ze zijn niet belerend want het gaat Maarten niet zozeer om het leren van een les maar om het laten zien van een proces. Kijken we b.v. naar de voorstelling 'Loverboys' (een interactieve theater-voorstelling voor de doelgroep meiden van 12 tot 17 jaar) dan leert de voorstelling niet dat je niet met een loverboy in zee moet gaan maar het laat zien hoe zo'n jongen het lukt om een meisje in te palmen en haar vervolgens voor zich laat werken in de prostitutie. En hoe dit proces vervolgens helemaal ten koste gaat van de integriteit van het meisje. Hierna kan een meisje zelf kiezen wat ze doet.